×

Tik pred državno mejo s Hrvaško, na 10. transportnem koridorju, se nahaja majhen kraj velikega pomena za vzdrževanje tovornih vagonov. Dobova, obmejno naselje, kjer ima SŽ – VIT center, namenjen večjim vzdrževalnim delom in revizijam na tovornih vlečenih vozilih. Center se ponaša s certifikatom VPI in številnimi posodobitvami, ki smo jih izvedli v zadnjih letih.

Opravili smo remont stružnice za tekalne površine kolesnih dvojic Rafamet UBB 112/2. Stroj je bil popolnoma demontiran in transportiran v podjetje, ki je opravilo remont. V tem času smo v Dobovi obnovili temelj stružnice. Ob remontu stružnice in obnovi temelja smo nabavili in uredili še trak za transportiranje ostružkov izpod stružnice v kontejner.

Nabavili smo tudi dodatno stružnico za struženje čepov in osi kolesnih dvojic in jo namestili ob obnovljeno stružnico. Gre za rabljeno stružnico Potisje ADA PA-50/4000, ki pa ga je popolnoma obnovljena in nadgrajena s prilagojenim merilnim sistemom Newall. Ker je struženje čepov in osi v Centru Dobova nova storitev, smo za to morali pridobiti še potrdilo s strani VPI. Tako imamo sedaj v Centru Dobova ustrezna potrdila za stružnici, ki skupaj omogočata celoviti reviziji IS1 in IS2 na kolesnih dvojicah.

Ob izkazu vedno večjih potreb po izvajanju celovitih pregledov zavor na tovornih vagonih  smo v Dobovi nabavili dodatno napravo za avtomatsko testiranje zavor. Po opravljeni analizi ponudnikov in potreb v sami delavnici smo se odločili za nakup naprave za preskušanje zavor Pdr 7 RailTab, proizvajalca DB Fahrzeuginstandhaltung GmbH Werk Fulda.

Zaradi sledenja okoljevarstvenim standardom in izrabljene opreme v lakirni komori smo v Centru Dobova izvedli njeno posodobitev. Remont je obsegal večje vzdrževalne posege.

Da bi izboljšali delovne pogoje v zimskem času in okolju prijaznejšega ogrevanja smo v celoti obnovili sistem ogrevanja, in sicer smo prešli na avtomatizirano kotlovnico, ki je ena najsodobnejših na trgu.

Omenjene posodobitve prinašajo dodano vrednost vzdrževanju tovornih vagonov v Dobovi, ne predstavljajo pa končanega posodabljanja delavnic. Da lahko sledimo potrebam naših kupcev, se moramo stalno razvijati in prilagajati. V želji ostati zanesljiv partner na področju vzdrževanja razmišljamo vnaprej in svoje kapacitete posodabljamo v skladu z najnovejšimi standardi.