×

V Centru Ptuj smo v lanskem letu  izvedli nadgradnjo strojne obdelave kolesnih dvojic železniških vozil z nakupom nove vertikalne in horizontalne stružnice, ki sta ključni orodji v industrijskih postopkih in omogočata kvalitetno in natančno obdelavo. V Centru Ptuj obe stružnici uporabljamo za obdelavo osi in monoblok plošč koles železniških vozil.

Nakup novih stružnic prinaša številne prednosti in izboljšave v proizvodnih procesih. Nova oprema je opremljena s sodobno tehnologijo ter ponuja večjo zmogljivost in natančnost. Z večjim delovnim prostorom je možno obdelovati večje in težje kose materiala, kar nam omogoča večjo prilagodljivost in sposobnost izdelave zahtevnih komponent.

Poleg tega novi stružnici omogočata tudi večjo avtomatizacijo. S sodobnimi programiranimi kontrolnimi sistemi se lahko izvajajo zapletene operacije brez neposredne prisotnosti operaterja. To povečuje našo produktivnost, saj se časovno zahtevni postopki izvajajo hitreje in zanesljivejše.

Prav tako smo zaključili obsežno obnovo in nadgradnjo ene od ključnih naprav v našem obratovanju – preše za naprešanje kolesnih dvojic. Obnova oziroma nadgradnja je zajemala obnovo hidravlike in elektronike ter digitalnega zajemanja podatkov z napredno senzoriko.

Največja pridobitev v tej nadgradnji je vključitev digitalnega zajema podatkov. Z novo tehnologijo smo zdaj sposobni natančno spremljati pot, čas, pritisk in temperaturo med procesom naprešanja. To omogoča boljši nadzor nad celotnim procesom in takojšnjo reakcijo na morebitna odstopanja. Hkrati omogoča ustvarjanje natančnih digitalnih zapisov za nadaljnje analize in izboljšave.